„Ahol megtorpan a tágulás, ott segít a forgás!”

 

A Spinning Babies® szemléletben a szülészet és professzionális bodywork karöltve szolgálják a komfortosabb várandósság és könnyebb szülés elősegítését, illetve a császármetszések számának csökkenését.

Gail Tully, amerikai szülésznő, és az általa alapított Spinning Babies® szemlélet számos oktatója élénken támogatják adott mozgásformák és egyszerű, de amúgy atipikus testhelyzetek alkalmazását az anyai testegyensúly, a gravitáció, a mozgás és a lágyszöveti képletek rugalmasságának fokozása nyomán, a magzat optimális pozíciójának elősegítéséhez. Ez segíti a könnyebb vajúdást, a magzati kényszertartások és a császármetszések hatékony megelőzését.

A Spinning Babies®  olyan effektív tradícionális, modern gyógyászati és professzionális bodywork technikák rendszerbe szedett alkalmazását javasolja, melyek a medence három szintjének egyedi szükségleteire fókuszálnak, a szülés fiziológiai folyamatának támogatásához.  A célzott gyakorlatok ott nyitják a medencét, ahol éppen szükség van rá. A méhnyak nyílásának adata mellett rákérdez, hogy „hol van a magzat”. „Az anya dolga a megnyílás, a babáé a forgás” – mondja Tully. A „spinning” szó is erre a magzati forgásra, a rotációra utal.

Szemléletének alapvető eleme, hogy az anya már a várandóssága alatt tehet saját testi jóllétéért, és gyermeke optimális pozícionálásáért, az apa ebben aktívan támogathatja. A Spinning Babies® Várandóskurzusokon elsajátított ismeretek és a gyakorlatok rendszeres közös elvégzése, családerősítő és kompetenciaérzet növelő hatással bír. Ez a kompetenciaérzet növekedés támogathatja a szülést követő, anyai gondozói tevékenységgel kapcsolatos kompetencia érzet növekedését is, a „testem képes megszülni gyermekemet” érzés segíti a „testem képes táplálni a gyermekemet” érzés alakulását. Az apának lehetőséget ad a szülés aktív(abb) kísérésére, a tevékenységen keresztül ad kapcsolódási lehetőséget a folyamathoz.  

A Spinning Babies® szemlélet kedvelt gyakorlata a Belly Mapping módszer, mely során az anya saját érintéseinek segítségével feltérképezheti gyermeke helyzetét a méhén belül, mely segít ráhangolódnia, hogy saját ösztöneiben, tapasztalataiban bízzon a gyermeke hogyléte felől, ne külső megerősítésekre alapozzon csak. Mindez a fajta érzékelése a magzatnak segíti a kötődés kialakulását anya és gyermeke között már a prenatális időszakban. Ezt a gyakorlatot sokszor alkalmazzák a Spinning Babies® Várandóskurzusokon. Ilyen alkalmakat okleveles Spinning Babies® Szülő Oktatók (Spinning Babies® Certified Parent Educator) tartanak számos országban, Magyarországon is. 

Egészségügyi szakemberek kezébe olyan új megoldásokat kínál, melyek túlzás nélkül forradalmasíthatják a szülés körüli tevénységeik gyakorlatát. Korrigálható az aszinklitizmus, új technikákat ajánl vállelakadás kezelésére, farfekvés és arctartás megelőzésére vagy korrigálására, illetve a medencevégű szülések biztonságos kivitelezéséhez is számos evidencia alapú ismeretet ad. Medikális szakembereknek speciális „Vállelakadás kezelése és faros szülés alapok” kurzusokat szerveznek az okleveles trénerek, akiket  Spinning Babies® Approved Trainer címszó alatt lehet megtalálni.

Professzionális bodywork kezelőknek (oszteopatáknak, fascia-, manuál-, és kranioszakrális terapeutáknak, kiropraktőröknek) szintén elérhetőek szakterülethez igazított Spinning Babies® műhelyek. Ilyen kezelők az okleveles Spinning Babies® Aware Practitioner listán találhatóak meg.