Miért lettem dúla?

A születés csodája mindig elvarázsolt. 13 éves koromban édesanyám szervezett nekünk, a kiskamasz barátnőimmel egy “Lányhétvégét”, ahol sok érett, tapasztalt nőt hallgattunk meg a szexualitásról, párkapcsolatról és a szülésről. 

Kimentünk az erdő közepébe, elvonultunk a világtól pár napra, hogy belemerülhessünk ezekbe az életreszóló tanításokba. Mai napig előttem vannak az arcok, hallom a mondataikat.

Ekkor láttam egy dokumentumfilmet, ahol orosz nők delfinekkel vízben szülnek. A ’80-as években moszkvai családok születéstáborokat szerveztek a Krím-félszigeten, hogy ott hozzák világra a gyermekeiket. Fiatal lányként teljesen elámultam, hogy egy szülés ilyen szép és természetes is lehet. Azt hiszem, itt dőlt el, hogy dúla leszek. Bár még sok év eltelt, és sok víz lefolyt a Dunán, mire elkezdtem ezt a hivatást, de azt érzem, itt ért bennem össze minden, ami addig külön szálakon alakulgatott és formálta a személyiségemet.
Szeretek úgy jelen lenni teljes figyelmemmel és szeretetemmel, mintha ott sem lennék. Ez a művészet a dúlaságban. Egy gyermekágyas anya visszajelzése a legtalálóbb megfogalmazása annak, mit is csinálok szüléskísérő dúlaként: “Anna, a te jelenlétedben megéreztem azt az erőt, amiről tudtam, hogy mindig is bennem volt.”  

Persze emellett sokszor nagyon aktív jelenlét ez pozitív szuggesztiókkal, bátorítással, érintésekkel, melegvizes borogatással, támasztással, énekléssel, nevetéssel, együtt sírással. Már a várandósságban megismerkedünk, elmondhatod a félelmeidet, kérdéseidet. Ha szeretnéd megoszthatod fájó vagy traumatikus történeteidet. Én ott vagyok és meghallgatlak ítélkezés nélkül. Mire elérkezik a szülés ideje, a szívembe fogadlak és tudom, mik a fontosak Neked a Te szülésedben. Így a szülés helyszínén, legyen az klinika, kórház, születésház, az otthonod vagy a kerted, én a Te informált döntéseidben tudlak támogatni és együttműködni a szülészeti szakemberekkel a gyermeked érkezésének óráiban. Ismerem a medikális nyelvezetet, segíteni tudok abban, hogy a szakszemélyzettel gördülékeny legyen a kommunikáció.

Az édesapákat nem helyettesítheti senki. Gyerekszületéskor nem csak kisbaba, hanem anya és apa is születik. Nyugalmas jelenlétemmel és szüléskísérési tapasztalataimmal támogatni tudlak Titeket, apákat, hogy csak egyszerűen önmagatok lehessetek, érzelmileg teljesen átélhessétek ezt a csodát anélkül, hogy elvárásoknak kéne megfelelnetek. Keveset beszélünk róla, hogy apaként is félhetsz a szüléstől, és ez teljesen rendben van. A várandósság alatti találkozások alkalmával, ha erre igény van, jelen vagyok az egész családnak. Ha úgy döntesz, nem szeretnél a szülésben részt venni, sokszor megnyugató, ha egy dúla személyében mindenképpen lesz folyamatos érzelmi és fizikai támasza a párodnak.

Köszönöm a családoknak, akik meghívtak életük bizalmas terébe. Köszönöm Domján Katinak, hogy ott az erdő közepén a kis házban mesélt a dúlaságról, a szülés csodájáról és láthattam az oroszok filmjét a vízbenszülésről. Köszönöm Keresztes Ilonának, hogy ugyanezen a Lányhétvégén bátorított minket tisztaságban kivárni a méltó társunkat és saját életútja példáján keresztül tudatos testiségre tanított bennünket. Köszönöm Király Évának, a Muck hármasikrek zseniális édesanyjának az őszinte, hiteles elbeszélését a saját küzdelmeiről és gyógyulásáról. Leginkább édesanyámnak köszönöm a jó példát, hogy ösztönös örömmel élhetem meg a nőiségemet és szeretettel várva vártak édesapámmal, hogy világra jöjjek.

A földi béke a születéssel kezdődik.

Tutsek Annamária

DiA-Mitglieds-Logo_rgb_WEB