Visszajelzések dúlaként

Ezt írták rólam dúlaként:

Anyák:

„VBAC-re készülve, ausztriai szüléshez kerestem meg Annát. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy összehozott minket.
 Anna olyan dúla, amilyenre vágytam. Szívügye a szülés-születés, minden találkozás nagy öröm volt vele. Sokat kaptunk és tanultunk tőle. Magával ragadó a személyisége és az elhivatottsága. 
A várandósság alatt mindig készségesen állt hozzánk és a maratoni vajúdás alatt végig fáradhatatlanul, őszinte odafigyeléssel támogatott. Sok erőt adott a jelenléte a legnehezebb pillanatokban. 
Az érdekeimet maximálisan képviselte. Ha még szülnék, nélküle nem mennék :)”  
Ferincz Petra

“Annát egy háromgyermekes édesanya ajánlotta nekem és már az első telefonbeszélgetéskor és találkozáskor megtaláltuk a közös hangot. 

Úgy beszélgettünk egymással, mintha régi barátnők lennénk. Megoszthattam vele minden érzésemet, gondolatomat, aggodalmamat. Szakmailag nagyon tájékozott és elhivatott a munkája iránt, sokat segített nekem a szülésre való felkészülésben. 

Az utolsó hónap lelkileg megterhelő volt számomra, mert szerettem volna egy háborítatlan, természetes otthonszülést, szülőmedencével… ám a kisfiam a 20. héttől kezdve medencevégű fekvésben volt, ami a jogszabály szerint kizáró ok az otthonszülésre. Emiatt fel kellett készülnöm arra, hogy esetleg végül kórházban kell szülnöm. Anna mindenben támogatott, rengeteg ötlettel állt elő a baba megfordításával kapcsolatban, minden követ megmozgatott, hogy segítsen nekünk álmaink megvalósításában. Végig tartotta bennem a lelket, biztatott és bármikor felhívhattam, amikor szükségét éreztem annak, hogy beszélgessünk. Mindig megértő és empatikus volt és tudta, hogy mit mondjon, amitől megnyugszom. 

Külön hálás vagyok neki azért, hogy megtanította nekünk a Spinning Babies gyakorlatokat és hogy javaslatára kapcsolatba kerültem rengeteg remek emberrel és életre szóló élményekben volt részem. A craniosacralis kezelésre és a Watsu-val való megismerkedésre gondolok, amelyek segítettek nekem az elengedésben és a saját születésélményem feldolgozásában. 

Amikor Annát felkerestem azt gondoltam, hogy elsősorban a szülésnél lesz szükségem rá, de tévedtem. 

Az utolsó hetekben a várakozást és a bizonytalanságot nehezen viseltem, illetve nehezen fogadtam el azt az eshetőséget, hogy esetleg kórházban kötünk ki, sőt ami a legrosszabb, hogy a császármetszésre lesz szükség. Anna arra biztatott, hogy készítsek szülési tervet, amit aztán átbeszéltünk és elhatároztuk, hogy bárhogyan is alakulnak a dolgok megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Ezzel segített nekem a legtöbbet, hiszen a 41. hét előtt egy nappal, amikor elfolyt a magzatvíz felkészülten érkeztünk meg a kórházba. 

Anna jelenléte megnyugtató volt számunkra, végig a háttérből kísérte a vajúdásunkat és csak annyit segített, amennyit igényeltünk. A legjobban a meleg vizes borogatásának örültem és annak, hogy férjem végig csak velem tudott foglalkozni, mert Anna minden technikai dologban a segítségünkre volt. Terepet rendezett, vízzel kínált, vizet forralt a borogatáshoz, ötleteket adott, biztatott és észrevétlenül megörökítette a meghitt pillanatainkat. Neki köszönhetem, hogy a kórházból hazaérve megnézhettem a képeket, amik a kisfiam első fél órájáról készültek, amíg édesapjával volt (én pedig a műtőben). 

Sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettem volna, ahogy elképzeltem, ám Annának és a férjemnek köszönhetően mégis sikerült pozitív élményként megélni gyermekünk érkezését. A mai napig nem tudjuk, hogy miért nem fordult meg a kismanó a pocakomban és miért nem tudott beilleszkedni a szülőcsatornába, de ez már nem is fontos, hisz az a lényeg, hogy épségben, egészségesen jött világra. Persze ezerszer feltettem a kérdést, hogy miért történt ez velem, amikor mindent megtettem, rengeteget készültem a természetes szülésre. 

Annát a kórházból is felhívtam és a második héten meg is látogatott minket, így át tudtuk beszélni a történteket. 

Egy szó mint száz, Anna a várandósság alatt, a vajúdásnál és a gyermekágy idején is nagy segítség volt számunkra. 

Úgy érzem az együtt töltött idő alatt hatalmas személyiségfejlődésen mentem keresztül, igazi próbatétel volt ez számomra az élettől, mely során Anna volt az egyik segítőm (mint a népmesékben). 

Köszönünk mindent Anna! Sok sikert és örömet kívánunk a további munkádhoz! Reméljük még találkozunk!”

Enikő

“I felt broken after my 1st traumatic birth and finding that Anna was a doula was like a blessing. Throughout my 2nd pregnancy she was there with practical tips and great ressources to process my past experiences and prepare to a better one. What does a doula do during pregnancy? She calls and asks “how are you”? So I tell her about my fears and problems and she: lends me a useful book, holds my hand during a medical appointment, gives the contact of a good prenatal practitioner, makes research on VBAC midwifes, or actively listens, whatever is needed.

I wrote a birth plan that was full of “DON’T”s, reflecting my old fears. Anna suggested positive formulations for my sentences and like magic it became a happy plan full of hope. Rewriting my birth plan was part of my healing, it helped recollecting the pieces of myself and I was a full person again.” 

Cloé

Apáktól:

„Azt hiszem Anna az a nő a La Belle Verte-ből (Gyönyörű Zöld, 1996), akinek a kezében feltöltődik a baba, aki megvilágosítja a szülészorvost és anyává teszi az asszisztenst is.”

Lontay Márton

“Annával már a babavárás időszakában megismerkedünk, így nem volt idegen számunkra a nagy napon. A szülésnél jelenléte egyáltalán nem volt zavaró, sőt örülök neki, hogy ott volt, mert így teljes figyelmemet a feleségemnek tudtam szentelni, nem kellett őt egy percre sem magára hagynom ilyen-olyan apróságok miatt. Az pedig, hogy Anna kérésünkre fényképeket és videókat is készített a vajúdásról és a babánkkal való első találkozásról, nagyon sokat jelentett nekünk. Szeretjük a fényképeket, amelyek megőrzik életünk legfontosabb, legbensőségesebb pillanatait. Az is jó volt, hogy amíg feleségemet ki nem tolták a műtőből, addig is velünk volt. Köszönjük Anna!”

Isti