Visszajelzések dúlaként

Anyáktól:

„Az egész várandósságom és szülésem jelentős támogatást kapott Panna által. Azért kerestem meg, mert segítséget szerettem volna kapni a szülésem helyszínének kiválasztásában. Csodálatos volt vele gondolkodni: információkkal szolgált, olyanokkal amit nem kapok meg akárhol, de ennek ellenére egyáltalán nem irányított semmilyen irányba. Hagyta, hogy bennem érjen meg a választás. Ő volt az, aki derékproblémáimra válasszal, és szakember ajánlással tudott szolgálni, ezzel nem csak az elviselhetetlen derékfájdalomtól mentett meg, de a szülésre is testileg is felkészülve érhettem oda. Ebben hatalmas része volt a Spinning Babies gyakorlatoknak, amiket megtanított. Panna a tökéletes dúla: békét, nyugalmat ad, tökéletesen tud felelni az ember kétségeire, reagálni az aggodalmaira, félelmeire. Minden nőnek szüksége lenne egy ilyen női segítőre ebben az érzékeny és érzelmileg fontos időszakban. Végül a szülésem olyan viharos volt, hogy fiam születését lekéste, de az azt követő órákban a legnagyobb segítségünk volt! Férjem úgy fogalmazott; hogy levette a válláról a terheket, és rá is figyelemmel volt, ami nagyon sokat jelentett. 
Minden várandósnak felírnék egy Pannát!”

❤

„VBAC-re készülve, ausztriai szüléshez kerestem meg Annát. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy összehozott minket.
 Anna olyan dúla, amilyenre vágytam. Szívügye a szülés-születés, minden találkozás nagy öröm volt vele. Sokat kaptunk és tanultunk tőle. Magával ragadó a személyisége és az elhivatottsága. 
A várandósság alatt mindig készségesen állt hozzánk és a maratoni vajúdás alatt végig fáradhatatlanul, őszinte odafigyeléssel támogatott. Sok erőt adott a jelenléte a legnehezebb pillanatokban. 
Az érdekeimet maximálisan képviselte. Ha még szülnék, nélküle nem mennék :)”  
Ferincz Petra

„Az első találkozó előtt nagyon izgultam, hogy milyen lesz Anna, megtaláljuk-e egyből a közös hangot és milyen hangulatban telik majd a beszélgetés. A kételyeim az első perctől elmúltak, ugyanis Anna személyében mintha egy régi ismerőst köszöntöttem volna. A tudása és tapasztalatai csak még jobban megerősítettek abban, hogy jó dúlát választottam, aki végigkísér az előttem álló csodás úton. Az ezt követő találkozók alkalmával a félelmeimet eloszlatta, a kérdéseimet megválaszolta, a hitemet megerősítette és nem mellesleg rengeteg újat tanított.

A terhességem alatt sok szakirodalmat elolvastam a szülésről és körvonalazódott bennem, hogy mit szeretnék és mit nem a szülésem alkalmával. Megtaláltam az irányt, amit szerettem volna, de nem tudtam, hogyan érvényesítsem azt a szülőszobán. Úgy éreztem, hogy elég információt szereztem ahhoz, hogy bízzam a testem működésében és jelzéseiben. Hittem, hogy tudom irányítani a testem és hallgathatok a belső énemre. Amikor megismertem a dúlák tevékenységét, tudtam, hogy rá van szükségem. Annával könnyű volt együttműködni, tudta mire van szükségem, a jelenléte megnyugvást és biztonságot adott. Annak ellenére, hogy a több mint két napos vajúdás végére a kislányomnak császármetszéssel kellett világra jönnie, nincs bennem rossz vagy hiányérzet, mert Annának köszönhetően teljesen átélhettem mindazt, amit a természetes szülésnél szerettem volna. – Riegler-Nagy Krisztina „

„Annát egy háromgyermekes édesanya ajánlotta nekem és már az első telefonbeszélgetéskor és találkozáskor megtaláltuk a közös hangot. 

Úgy beszélgettünk egymással, mintha régi barátnők lennénk. Megoszthattam vele minden érzésemet, gondolatomat, aggodalmamat. Szakmailag nagyon tájékozott és elhivatott a munkája iránt, sokat segített nekem a szülésre való felkészülésben. 

Az utolsó hónap lelkileg megterhelő volt számomra, mert szerettem volna egy háborítatlan, természetes otthonszülést, szülőmedencével… ám a kisfiam a 20. héttől kezdve medencevégű fekvésben volt, ami a jogszabály szerint kizáró ok az otthonszülésre. Emiatt fel kellett készülnöm arra, hogy esetleg végül kórházban kell szülnöm. Anna mindenben támogatott, rengeteg ötlettel állt elő a baba megfordításával kapcsolatban, minden követ megmozgatott, hogy segítsen nekünk álmaink megvalósításában. Végig tartotta bennem a lelket, biztatott és bármikor felhívhattam, amikor szükségét éreztem annak, hogy beszélgessünk. Mindig megértő és empatikus volt és tudta, hogy mit mondjon, amitől megnyugszom. 

Külön hálás vagyok neki azért, hogy megtanította nekünk a Spinning Babies gyakorlatokat és hogy javaslatára kapcsolatba kerültem rengeteg remek emberrel és életre szóló élményekben volt részem. A craniosacralis kezelésre és a Watsu-val való megismerkedésre gondolok, amelyek segítettek nekem az elengedésben és a saját születésélményem feldolgozásában. 

Amikor Annát felkerestem azt gondoltam, hogy elsősorban a szülésnél lesz szükségem rá, de tévedtem. 

Az utolsó hetekben a várakozást és a bizonytalanságot nehezen viseltem, illetve nehezen fogadtam el azt az eshetőséget, hogy esetleg kórházban kötünk ki, sőt ami a legrosszabb, hogy a császármetszésre lesz szükség. Anna arra biztatott, hogy készítsek szülési tervet, amit aztán átbeszéltünk és elhatároztuk, hogy bárhogyan is alakulnak a dolgok megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Ezzel segített nekem a legtöbbet, hiszen a 41. hét előtt egy nappal, amikor elfolyt a magzatvíz felkészülten érkeztünk meg a kórházba. 

Anna jelenléte megnyugtató volt számunkra, végig a háttérből kísérte a vajúdásunkat és csak annyit segített, amennyit igényeltünk. A legjobban a meleg vizes borogatásának örültem és annak, hogy férjem végig csak velem tudott foglalkozni, mert Anna minden technikai dologban a segítségünkre volt. Terepet rendezett, vízzel kínált, vizet forralt a borogatáshoz, ötleteket adott, biztatott és észrevétlenül megörökítette a meghitt pillanatainkat. Neki köszönhetem, hogy a kórházból hazaérve megnézhettem a képeket, amik a kisfiam első fél órájáról készültek, amíg édesapjával volt (én pedig a műtőben). 

Sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettem volna, ahogy elképzeltem, ám Annának és a férjemnek köszönhetően mégis sikerült pozitív élményként megélni gyermekünk érkezését. A mai napig nem tudjuk, hogy miért nem fordult meg a kismanó a pocakomban és miért nem tudott beilleszkedni a szülőcsatornába, de ez már nem is fontos, hisz az a lényeg, hogy épségben, egészségesen jött világra. Persze ezerszer feltettem a kérdést, hogy miért történt ez velem, amikor mindent megtettem, rengeteget készültem a természetes szülésre. 

Annát a kórházból is felhívtam és a második héten meg is látogatott minket, így át tudtuk beszélni a történteket. 

Egy szó mint száz, Anna a várandósság alatt, a vajúdásnál és a gyermekágy idején is nagy segítség volt számunkra. 

Úgy érzem az együtt töltött idő alatt hatalmas személyiségfejlődésen mentem keresztül, igazi próbatétel volt ez számomra az élettől, mely során Anna volt az egyik segítőm (mint a népmesékben). 

Köszönünk mindent Anna! Sok sikert és örömet kívánunk a további munkádhoz! Reméljük még találkozunk!” Enikő

„I felt broken after my 1st traumatic birth and finding that Anna was a doula was like a blessing. Throughout my 2nd pregnancy she was there with practical tips and great ressources to process my past experiences and prepare to a better one. What does a doula do during pregnancy? She calls and asks „how are you”? So I tell her about my fears and problems and she: lends me a useful book, holds my hand during a medical appointment, gives the contact of a good prenatal practitioner, makes research on VBAC midwifes, or actively listens, whatever is needed.

I wrote a birth plan that was full of „DON’T”s, reflecting my old fears. Anna suggested positive formulations for my sentences and like magic it became a happy plan full of hope. Rewriting my birth plan was part of my healing, it helped recollecting the pieces of myself and I was a full person again.”  Cloé

„Négy gyermeket szültem, Annát a harmadik szülésem előtt ismertem meg. Mivel az első két babánál is dúlával szültünk, egyértelmű volt, hogy ezután sem lehet másképp. Hogy miért? Mert általánosságban elmondható, hogy egy dúla olyan figyelmet és személyre szabott gondoskodást nyújt mindkét szülőnek, ami nélkül talán elképzelhető, de számunkra biztosan kevésbé teljes lett volna a szülésélmény. Anna gyakorlatias hozzáállása, alapos szaktudása, és felénk mutatott mély tisztelete azonnal nyilvánvalóvá tette bennem, hogy jó csapat leszünk. Két kórházi szülésre készített fel bennünket, közülük az egyik szülésnél mellettem is volt (a másikról lentebb). Jelenléte, támogatása csendes volt, mégis erős és magabiztos, és végig természetesen belesimult a folyamatba. Miután kibújt a kislányom, még fotózott is nekünk! Mindkét szülésnél pontosan ismerte a szülési tervünket, és segített mindenben tájékozódni anélkül, hogy bármikor azt éreztem volna, hogy rá akarna beszélni bármire. Az utolsó babánknál szerencsétlen adminisztratív akadályok miatt nem engedték be velünk a kórházba, de lélekben (és fizikailag egy telefonhívásra) velünk volt. Nekem óriási segítség volt, hogy nem csupán engem, de (magyarul kevéssé beszélő) férjemet is felkészítette, aki így magabiztos képviselője lehetett kívánságainknak a szülőszobán. Magam is azt láttam, hogy a párom itt vált igazán erős, családjáért kiálló apává, a szülés nagyon is aktív résztvevőjévé! Negyedik gyermekünk olyan nyugodt, számunkra ideális körülmények között jött világra, amit minden szülő nőnek kívánok! Köszönet Neked, Anna, mindenért!”

Apáktól:

„A dúla, mint foglalkozás létezéséről már a gyermekünk fogantatása előtt volt tudomásom – egészen pontosan Annának köszönhetően, akit van szerencsénk régebbről ismerni -, azonban, hogy mit is jelent valójában, azt csak később értettem meg teljesen, a szülőszobán. Már a várandósság hónapjaiban sok segítséget kaptunk tőle úgy szóban, amikor elmagyarázta a születés fiziológiáját, mint gyakorlatban, amikor együtt próbálgattuk a Spinning Babies fogásokat. Én, az örök szkeptikus, egy pillanatig nem kételkedtem sem abban, amit mond, sem magában Annában. Talán fura olvasni, de nem tudom, hogy a szülőszobán hányan voltunk. Persze, fizikailag egyértelmű, de Anna valahogy láthatatlanná tudott válni ha kellett, majd megjelent, hol egyikünk, hol másikunk, hol mindkettőnk támogatására. Ha össze kellene foglalnom; a születés előtt és legfőképp alatt, egy biztonságos, meghitt burokban tartott bennünket, ahol meg tudtuk élni a fiunk érkezését, és még a nem tervezett események ellenére is csodálatos élmény marad mindörökre! Köszi Anna!” Fejes Csaba

„Azt hiszem Anna az a nő a La Belle Verte-ből (Gyönyörű Zöld, 1996), akinek a kezében feltöltődik a baba, aki megvilágosítja a szülészorvost és anyává teszi az asszisztenst is.” Lontay Márton

„Mindenképpen a feleségem mellett szerettem volna lenni a szülőszobán viszont elég sok félelem volt bennem ezzel kapcsolatban. Hogy tudok segíteni, milyen teendőim vannak, mikor és mit kell csinálni. Anna nem csak a szülőszobán töltött időre készített fel, hanem arra is, hogyan tudom segíteni a páromat az utolsó hetekben és a vajúdás ideje alatt is. A szülőszobán rettenetesen izgultam, nagyon fontos volt számomra a jelenléte, megnyugtatott és segített, hogy hasznos részese legyek a történéseknek. ” – Riegler Gábor

„Annával már a babavárás időszakában megismerkedünk, így nem volt idegen számunkra a nagy napon. A szülésnél jelenléte egyáltalán nem volt zavaró, sőt örülök neki, hogy ott volt, mert így teljes figyelmemet a feleségemnek tudtam szentelni, nem kellett őt egy percre sem magára hagynom ilyen-olyan apróságok miatt. Az pedig, hogy Anna kérésünkre fényképeket és videókat is készített a vajúdásról és a babánkkal való első találkozásról, nagyon sokat jelentett nekünk. Szeretjük a fényképeket, amelyek megőrzik életünk legfontosabb, legbensőségesebb pillanatait. Az is jó volt, hogy amíg feleségemet ki nem tolták a műtőből, addig is velünk volt. Köszönjük Anna!” Isti